Abstract | Želja da se „okusi svijet“ i da se stavi „svijet na tanjur“ pretvorila se u vrlo važnu potragu. Vinski turizam povezuje se s aktivnostima kao što je zabava u procesu proizvodnje vina, branje grožđa i dr. Neki smatraju da je vinski turizam povezan sa zaštitom prirode, a neki da je postao poznat zbog iskonske ljudske težnje za povratkom u prirodu.1
Odabir ove teme temeljen je na činjenici da vinska scena u Hrvatskoj nije baš u sjajnom stanju, jer više uvozimo nego izvozimo, dok naši potrošači radije konzumiraju strana vina. Globalizacija žuri državom i proizvođači se suočavaju s novim konkurentnim izazovom i dimenzijama potražnje, koja je više orijentirana na korisnika. Dakle, brend u turizmu treba ispričati priču, probuditi emocije, motivirati lojalnost te prije svega pokrenuti niz pozitivnih osjećaja koji će korisnika učiniti sretnim. Priča o brendu treba biti podržana atraktivnim logom, jedinstvenim i smislenim nazivom te kreativnim i pametno osmišljenim sloganom. Zahtjevi ciljanih skupina ispitani su anketom kako bi se upotpunio 4D marketinški model Thomasa Gada i primijenio na brendiranje vina.
Nadalje, ciljevi uključuju i istraživanje metoda za unapređenje marketinga ovog proizvoda na domaćem tržištu, kako bi se povećala potrošnja. U tom cilju, potrebno je znatno učiniti na poboljšanju kvalitete, unapređenju kanala prodaje, promociji i nizu drugih aktivnosti. S druge strane, sagledavajući dosadašnje izvozne rezultate, regionalnu destinaciju izvoza vina i uočene nedostatke u njegovoj promociji na inozemnim tržištima, ispituje se i sugerira niz mjera kako bi se održao, ali i povećao nivo izvoza, uz osvajanje relativno novih tržišta i, posebno, povećao plasman vina vrhunske kvalitete. U tom smislu, naglasak se daje istraživanjima o mogućnostima većeg izvoza na neka prekooceanska tržišta, sa solidnom perspektivom (SAD, Kanada, Japan, Kina). |
Abstract (english) | The desire to "taste the world" and to put "the world on the plate" turned into a very important quest. Wine tourism is linked to activities such as entertainment in the process of wine production, picking of grapes and others. Some believe that wine tourism is associated with nature conservation, and some have become known for their primary human aspirations for returning to nature.1
Choosing this theme is based on the fact that the wine scene in Croatia is not in great shape because we import more than export while our consumers prefer to drink foreign wines. Globalization is a hurry for the state, and manufacturers are faced with a new, more challenging, challenging consumer demand dimension. So, a brand in tourism should tell stories, wake up emotions, motivate loyalty, and, above all, launch a series of positive feelings that will make a happy person. The brand story should be supported by an attractive log, a unique and meaningful name, and a creative and smartly designed slogan. The target group requirements were tested by a survey to complete the 4D marketing model of Thomasa Gada and applied to branding wine.
Furthermore, the objectives also include exploring ways to improve the marketing of this product on the domestic market, in order to increase consumption. To this end, much is needed to improve the quality, the promotion of sales channels, promotion and a variety of other activities. On the other hand, considering the export performance so far, the regional destination of wine exports and the observed shortcomings in its promotion on foreign markets, it examines and suggests a series of measures to maintain, but also increase the level of exports, with the acquisition of relatively new markets and, in particular, top quality wine. In this respect, the focus is on exploring the possibilities for greater exports to some overseas markets, with a solid perspective (USA, Canada, Japan, China). |